Geslaagd Leesfeest voor kinderen met een visuele beperking

Op zaterdag 15 april werd in het Beatrixgebouw een groot Leesfeest gehouden voor kinderen van de Visio- en Bartiméusscholen (of die door hen worden begeleid) in de leeftijdsgroep van 4 tot ongeveer 12 jaar. De opkomst van leerlingen met hun ouder(s) en of broertje of zusje was groot; in totaal waren er ongeveer 250 kinderen en volwassenen om het lezen te vieren.

Afwisselend programma

De kinderen werden opgewacht door twee bekende jeugdboekfiguren: Geronimo Stilton en Dolfje Weerwolfje met wie ze op de foto konden. In het openingsprogramma voor alle aanwezigen was er een optreden van “De Waanzinnige Podcast” en van Joris Lutz, die op zijn gitaar speelde en liedjes met de kinderen zong. Na een korte limonadepauze waren er verschillende optredens van kinderboekenschrijvers, Vivian den Hollander gaf samen met Mattie Poels een muzikale voorstelling over Spekkie en Sproet, bekende figuren uit haar boeken. Lizette de Koning gaf ook een muzikale voorstelling, maar dan voor de jongste kinderen. Mirjam Oldenhave hield een “meet en greet” voor de kinderen waarbij zij voorlas uit “Mees Kees” en samen met de kinderen een boek ging schrijven. Schrijfster Maranke Rinck trad samen op met haar partner, illustrator Martijn van der Linden. Zij maken samen boeken over Bob Popcorn, een mannetje die als hij zich boos maakt, verandert in een grote popcorn en zij lazen hieruit voor. Daarna onderzochten ze met de kinderen via een Bob Popcorn Quiz of zij ook wel eens ontploffen.

Van alles te doen

Na afloop van de voorstellingen was er nog van alles te doen voor de kinderen. Er waren verschillende voorleeshoekjes, met koptelefoons konden kinderen onderuit liggend op kussens luisteren naar een aflevering van “De Waanzinnige Podcast” of in stilte dansen bij de “silent disco”. Verder was er een teken- en knutseltafel, een signeertafel met de kinderboekenschrijvers en men kon langs de kramen van de informatiemarkt waar van alles was te vinden over het lezen in grote letters of in braille.

Enthousiaste reacties

Naast een lunchtasje kregen alle kinderen bij het weer naar huis gaan een tas met cadeaus mee, met voor ieder kind, een boek in Jumboletters of in braille om thuis nog eens rustig te kunnen lezen. Het was een geslaagde dag, bleek uit de enthousiaste reacties van de kinderen. Na afloop ontving de organisatie nog vele bedankjes van ouders. Conclusie; een dergelijk leesfeest is voor herhaling vatbaar!

Organisatie

Deze dag werd georganiseerd door Vereniging Onbeperkt Lezen met Visio en Bartiméus Onderwijs in samenwerking met Bibliotheekservice Passend Lezen, Dedicon en CBB. Het leesfeest is mogelijk gemaakt met financiële bijdrages van onder meer Vereniging Onbeperkt Lezen, Rotterdamse Stichting Blindenbelangen, Stichting Kinderfonds van Dusseldorp/ Stichting Dorodarte en de Gelderse Blindenstichting.