Informatie over lezen in de aangepaste leesvormen


Gesproken boeken, kranten en tijdschriften


Er is een groot aanbod van gesproken boeken. Deze boeken zijn op CD of via streaming beschikbaar in Daisy-formaat, waarmee u vrij eenvoudig door deze gesproken boeken kunt navigeren. Zo kunt u snel naar het hoofdstuk dat u wil lezen en wordt onthouden waar u met luisteren gebleven bent als u even een pauze neemt. Om Daisy-boeken te kunnen lezen kunt u deze streamen via een speciale daisy-lezer app of kunt u gebruik maken van een Daisy-speler. Er zijn verschillende spelers, eenvoudig te bedienen tafelmodellen, handzame draagbare spelers en internet-spelers voor het streamen en downlodaen van de gesproken boeken. Meer informatie over Daisy-spelers vindt u hier.

Gesproken boeken, kranten en tijdschriften zijn te leen bij Bibliotheekservice Passend Aangepast lezen. Aanmelden kan via hun website: passendlezen.nl.

Gesproken studie- en schoolboeken, vakliteratuur en bladmuziek


Voor de omzetting van studie- en schoolboeken voor mensen met een visuele beperking is er een speciale service van Dedicon. Daarnaast kunnen mensen met een visuele beperking ook vakliteratuur (die nodig is voor de beroepsuitoefening) laten inspreken of brailleren.

Voor muziekbeoefenaars met een visuele beperking is er een speciale dienst voor gesproken bladmuziek.

Brailleboeken

Mensen die blind zijn kunnen op twee manieren lezen: met braille of met gesproken tekst. Wilt u meer weten over braille of over braille leren op latere leeftijd? Lees dan hier verder. Bibliotheekservice Passend Lezen heeft een collectie brailleboeken. Deze boeken (banden) worden op verzoek van een lezer uitgedraaid via een brailleprinter en via de post verzonden. De banden hoeven niet teruggestuurd te worden, omdat het boek digitaal is opgeslagen bij Dedicon. De banden kunnen na lezing in de oud-papierbak, niemand anders heeft er iets aan. De informatie op een pc, laptop enz. kan in braille worden gelezen met een leesregel. De instellingen voor revalidatie en advies Bartiméus en Visio geven o.a. informatie over het werken met een braille leesregel. Ook zijn hier mogelijkheden om braille te leren. Voor het omzetten van brieven, teksten, menukaarten enz. kunt u terecht bij Dorestad services.