Blinden en slechtzienden richten zich vandaag tot de Koninklijke Bibliotheek met Manifest “behoud volwaardige leesvoorziening voor kranten en tijdschriften”


Blinden en slechtzienden richten zich op 13 oktober tot de Koninklijke Bibliotheek met Manifest “behoud volwaardige leesvoorziening voor kranten en tijdschriften”. Zij werden in deze actie ondersteund vanuit Onbeperkt Lezen. De commotie heeft in het eerste kwartaal van 2024 geleid tot de introductie van een leesprogramma, dat inmiddels grotendeels voldoet aan de behoefte van de blinde en slechtziende lezers die op deze manier hun dagelijkse krant weer op hun computer kunnen lezen in braille en/of audio. 


Waar ging het om?

Blinden en slechtzienden in de kou gezet
Het Manifest is een pleidooi voor het behoud van een volwaardige leesvoorziening voor kranten en tijdschriften. De blinde en slechtziende lezers voelen zich in de kou gezet na een bericht van Bibliotheekservice Passend Lezen dat het vertrouwde en goed werkende leesprogramma voor kranten en tijdschriften per 19 oktober 2023 definitief wordt vervangen door een nieuw programma. Dit nieuwe programma biedt echter niet dezelfde gebruikersvriendelijke functionaliteiten als het tot nu toe gebruikte XML-programma.

Geen gehoor bij Bibliotheekservice Passend Lezen

Passend Lezen heeft geen gehoor gegeven aan de vele bezwaren en verbetersuggesties van lezers, die de nieuwe versie, de zogenaamde Online Player, hebben uitgeprobeerd. Bemiddeling via belangenvereniging Vereniging Onbeperkt Lezen leverde ook niets op.
Bibliotheekservice Passend lezen blijft benadrukken dat ‘het XML-programma toch echt per 19 oktober 2023 definitief verdwijnt’. Wel is aangeboden om met een delegatie van ontevreden lezers in een gesprek nog een keer uit te leggen waarom het niet anders kan. De blinde en slechtziende klanten vinden een dergelijk gesprek niet zinvol en zien geen andere uitweg dan de hulp van de subsidieverstrekker van de sector Aangepast Lezen, de Koninklijke Bibliotheek, in te roepen.

Koninklijke Bibliotheek gevraagd om actie

Via het manifest, ondertekend door 28 gebruikers van het leesprogramma, wordt de Koninklijke Bibliotheek gevraagd in actie te komen en een oplossing te vinden voor het dringende verzoek van de lezers dat de uitfasering van het huidige XML-leesprogramma wordt uitgesteld tot er een volwaardig alternatief beschikbaar is.