Prinses Laurentien, beschermvrouw Vereniging Onbeperkt Lezen

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien werd op 18 juni 2005 geïnstalleerd als beschermvrouwe van de toenmalige Vereniging NLBB (Nederlandse Braille en Luister Bibliotheek). Prinses Laurentien houdt tijdens deze bijeenkomst een toespraak over het belang van blinden en slechtzienden te kunnen beschikken over aangepaste leesvormen zoals brailleboeken, gesproken boeken en boeken in groteletterdruk. In haar toespraak liet de nieuwe Beschermvrouwe weten prinses Juliana als inspiratiebron te zien.

Als klein meisje maakte prinses Laurentien mee hoe haar eigen grootmoeder, een lerares en belezen vrouw die veel van reizen hield, haar gezichtsvermogen verloor. Luisterlezen was voor haar een belangrijke bron van inspiratie en informatie. In een interview met het blad ‘Lezen’ zegt de Prinses het volgende over haar werk voor de blindenbibliotheek: ‘Het belang van de eigen interpretatie realiseerde ik mij nog onlangs, toen er mij door blinden op werd aangedrongen mij sterk te maken voor het behoud van het brailleboek naast het luisterboek. Een boek in braille laat de interpretatie geheel over aan de blinde lezer. Bij een luisterboek wordt deze vrijheid aangetast, wat onverlet laat dat het zeer vele praktische voordelen biedt.’

De prinses werkte o.a. mee aan de reeks boekjes voor kinderen met en zonder leeshandicap, de reeks Onbeperkt Lezen. Ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de vereniging opende de prinses de fototentoonstelling behorend bij het jubileumboek "Knokken voor je boeken" in de Openbare Bibliotheek Amsterdam.