Dyslexie

Heb je vanwege dyslexie moeite met het lezen van gedrukte tekst? Er zijn verschillende mogelijkheden om met minder moeite en meer plezier toch te lezen.

Dyslexie is een stoornis in het technisch lezen, niet in het begrijpend lezen. Dyslexie kan het begrijpend lezen wèl belemmeren. Dyslexie belemmert ook het vlot leren lezen. Gesproken lectuur kan hierbij helpen. Veel dyslectici zijn gebaat bij het zogenaamde combinatie-lezen, het gedrukte boek lezen (de woorden zien) en tegelijkertijd de tekst voorgelezen horen.

Het lenen van gesproken boeken
Heb je een dyslexie-verklaring? Dan kun je voor het lezen van gesproken boeken terecht bij Bibliotheekservice Passend Lezen, waar gesproken boeken, kranten en tijdschriften geleend kunnen worden.

Er zijn twee manieren om deze boeken te beluisteren:

Via de Passend Lezen app: uitgekozen boeken en tijdschriften lees je met de speciale audiolezen app op een smartphone of via streaming op de computer (hiervoor hoef je geen Daisy-speler aan te schaffen!)

Met een Daisy-cd: Voor het afspelen van Daisy-cdroms is een Daisy-speler nodig of speciale software voor de pc of de laptop. Op deze site vindt u meer informatie over Daisy-spelers.

Het lezen van digitale teksten en e-boeken

Tekst op de computer en op tablets kan ook worden voorgelezen door een computerstem. Sommige tablets hebben een ingebouwde voorleesfunctie, waarvan gebruik kan worden gemaakt.
Als er geen voorleesfunctie voorhanden is, dan is het mogelijk zelf voorleessoftware op uw computer te installeren. Voorbeelden van voorleessoftware zijn ClaroRead, Kurzweil, Sprint Plus, L2S. Voor meer informatie over deze apparatuur kunt u o.a. terecht bij Lexima.

Het lezen van gesproken schoolboeken
Voor gesproken schoolboeken kun jij rechtstreeks of via school terecht bij Dedicon.
Dedicon biedt ook een programma aan die het lezen via de computer of ipad leuker maakt: yoleo. Je kunt hier zelf het lettertype, de grootte en het leestempo bepalen.

Zie hier een filmpje waarin mensen met dyslexie vertellen over de problemen waar zij mee te maken hebben 

Of lees of beluister het persoonlijk verhaal van Michel du Monde een man van 33 jaar met dyslexie die een dagboek bijhoudt.