Braillesymposium 'Braille in het digitale tijdperk' vrijdag 29 november 2019

Braillesymposium 'Braille in het digitale tijdperk' vrijdag 29 november 2019

Locatie: Chassé Theater, Claudius Prinsenlaan 8, Breda

Bereikbaarheid: het is ongeveer 10 minuten lopen naar het Chassé Theater vanaf de uitgang centrumzijde. In de centrale hal van het station zijn vrijwilligers aanwezig om te begeleiden naar het Chassé Theater.

Programma


Het programma begint om 11.00 uur (inloop vanaf 10.15 uur) en duurt tot 15.30 uur en bestaat uit drie sessies. Alle sessies vinden plaats in de plenaire zaal. Dagpresentator is Geertje De Ceuleneer (Belgische radio- en televisiepresentatrice).

10.45 uur Ontvangst in de zaal

11.00 uur Openingswoord door Geertje De Ceuleneer en Monique Oudshoorn, voorzitter van het Besluitvormend Comité van de Braille-Autoriteit

Sessie 1 – Informatie


11.05 “Wat betekent braille in het digitale tijdperk voor onze organisaties”
door Maarten Verboom, directeur Dedicon namens de brailledienstverleners.

11.20 "Wat betekent braille in het digitale tijdperk voor het onderwijs?" door Marcel Janssen, directeur onderwijs bij Koninklijke Visio.

11.30 Wat je moet weten over de standaardisatie van het 8-punts braille?' – door Bart Simons, namens de Braille-Autoriteit licht hij toe welk werk er tot nu toe is verricht, welke keuzes aan de orde zijn en nodigt uit om je mening te geven.

11.50 Gelegenheid tot het stellen van vragen

12.00 uur Sessie 2 - 'Braille door de generaties heen'


Zes braillelezers uit Nederland en Vlaanderen van verschillende generaties komen aan het woord. Zij vertellen over de betekenis van braille in hun persoonlijk leven, over lezen en schrijven en over het hoe en waarom van hun voorkeur voor digitaal lezen of lezen van braille op papier. Ook zijn er jonge braillelezers van de leeftijd 14 – 16 jaar aanwezig op de eerste rij om hun mening te geven over de betekenis van braille in hun leven.

13.00 uur Lunch en informatiemarkt van bedrijven, organisaties en initiatieven op het gebied van braille

14.30 uur Sessie 3- Debat over verschillende braillethema's, o.a.:

Hoe verdedigen we het recht op braille?
Kan braille concurreren met spraaktechnologie?
Heeft digitaal braille ook nadelen?
Heeft braille op papier nog bestaansrecht?

15.30 uur Afsluiting met een samenvatting en conclusies


15.45 uur Feestelijke afsluiting symposium


Tot uiterlijk 17.00 uur is er gelegenheid om in een informele setting na te praten, onder het genot van een drankje en een hapje.

Meer informatie
Vereniging Onbeperkt Lezen is verantwoordelijk voor de praktische organisatie. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met René Vink van Vereniging Onbeperkt Lezen op telefoonnummer: 00 31 (0)70 26 29 29 4
of mobiel: 00 31 (0)6 29 37 84 52 of per e-mail op Bericht aan Braille-autoriteit over Braille-symposium