Start-up Hable ontvangt de braillepluim 2024 voor de Hable One

Start-up Hable ontvangt de braillepluim 2024 voor de Hable One

Den Haag, 4 januari 2024 – Vandaag, op Wereldbrailledag, maakt Vereniging Onbeperkt Lezen bekend dat de Braillepluim 2024 wordt uitgereikt aan Start-up Hable voor de Hable One.

Toelichting

Start-up Hable is een initiatief van een aantal jonge studentondernemers, die een product op de markt hebben gebracht dat eerder door één van de initiatiefnemers tijdens zijn studie is ontwikkeld. Zijn opa in India werd langzaam blind en had moeite om met zijn smartphone met touchscreen te communiceren, omdat er geen voelbare toetsen op zitten. Tijdens zijn studie Industrial Design aan de TU in Eindhoven wilde hij iets bedenken waarmee zijn opa zelfredzamer werd en kwam met een prototype van een klein brailletoetsenbord, dat inmiddels door Hable verder is ontwikkeld.

De Hable One is een klein en handzaam apparaatje waarmee blinde gebruikers makkelijk en snel braille kunnen typen op de smartphone. Met de zes toetsen kunnen zij op basis van het brailleschrift alle letters, cijfers en leestekens typen.

Motivatie om de braillepluim toe te kennen

Hable verdient de Braillepluim vooral omdat deze start-up het brailleschrift heeft ingezet om nieuwe technologieën, in casu de smartphone, beter toegankelijk te maken. Ook jongeren zijn enthousiast. En Hable maakt serieus werk van het betrekken van gebruikers bij het testen om hun product nog beter te maken.

Reactie van Hable

Mede-eigenaar van Hable, Freek van Welsenis over de toekenning: "Wij zijn super trots op het winnen van de Braillepluim 2024. Bij Hable vinden we het enorm belangrijk dat braille gebruik gestimuleerd wordt. Samen met onze gebruikers, zullen wij ons de komende jaren inzetten om Braille verder te promoten. De Hable One is slechts het begin!"


Over de braillepluim

Met de braillepluim wil Vereniging Onbeperkt Lezen de aandacht vestigen op het belang van het brailleschrift voor mensen met een visuele beperking. De braillepluim wordt jaarlijks toegekend op Wereldbrailledag, 4 januari, de geboortedag van Louis Braille. De toekenning van de Braillepluim is een idee van de ledenwerkgroep Braille Educatie & Promotie van Vereniging Onbeperkt Lezen. Het schrift dateert al van 1829, maar het belang van braille is anno 2024 onveranderd. Zo zegt een braille lezend lid van de Vereniging Onbeperkt Lezen: “Zonder braille zou ik mij analfabeet voelen.”

Uitreiking

De braillepluim wordt verbeeld in een plaquette. Met Hable zal een geschikt tijdstip worden gezocht om deze te overhandigen.


------------------------------------------------------------------------------------------


Over Vereniging Onbeperkt Lezen
Vereniging Onbeperkt Lezen is dé belangenvereniging voor mensen die om te kunnen lezen aangewezen zijn op aangepaste leesvormen, zoals gesproken, digitale tekst, braille en grote letterdruk. Via projecten en activiteiten proberen we iedereen met een leesbeperking te ondersteunen bij hun vraag naar aangepaste leesvormen maar ook door publieke aandacht te vragen voor nut en noodzaak van aangepaste leesvormen. Onze missie: Onbeperkt Lezen.

Voor meer informatie neem contact op met:  René Vink, Vereniging Onbeperkt Lezen
E: info@onbeperktlezen.nl
T: 070- 26 29 29 4
W: www.onbeperktlezen.nl