Vereniging Onbeperkt Lezen behartigt de belangen van mensen die graag willen lezen en hiervoor zijn aangewezen op aangepaste leesvormen. 


Wij doen dit door: 

1. het bevorderen van een goed aanbod en voldoende keuze in aangepaste lectuur (in braille, gesproken vorm, grote letter enz.); 

2. het ondersteunen van activiteiten en initiatieven van onze leden op het gebied van lezen in de aangepaste leesvormen of de promotie hiervan;  

3. het geven van advies en informatie.

In het kader van de missie Onbeperkt Lezen werkt de Vereniging samen met de leden naar een optimaal toegankelijk aanbod van lectuur in diverse leesvormen. Wij vinden dat iedereen met een leesbeperking over hetzelfde aanbod in lectuur zou moeten hebben, zoals dat voor mensen die goed kunnen zien beschikbaar is. Onze missie is pas volbracht als dit in Nederland werkelijkheid is geworden. De wensen en idee├źn hierover van leden worden onder meer tot stand gebracht in de ledenwerkgroepen. 

We ondernemen verschillende activiteiten om ons doel te bereiken. Zo helpen wij mensen die moeite hebben met gedrukte tekst bij het vinden van  leesmateriaal in braille, grote letterdruk, gesproken of digitale vorm. 

Jaarlijks financieren wij de productie van een klein aantal titels (boeken die niet te verkrijgen zijn in braille of audio) via onze dienst "Boek op Verzoek". 

Ook steunen we technische en online innovaties op het gebied van toegankelijk lezen. En we lobbyen bij de overheid en uitgeverijen voor meer toegankelijke lectuur en informatie, bijvoorbeeld voor de toegankelijkheid van e-boeken. Op die manier willen dat steeds meer lectuur in toegankelijke leesvorm beschikbaar komt op de reguliere markt (zonder dat ze eerst bewerkt moeten worden). 

We zijn trots op ons corporate filmpje dat in ruim een minuut precies laat zien wat wij doen. Het filmpje is ingesproken door Georgina Verbaan.