De Braille-Autoriteit voor het Nederlands taalgebied organiseert een  Braillesymposium op vrijdag 29 november a.s. in het Chassé Theater te Breda. Centraal thema van het symposium: "Braille in het digitale tijdperk". Het symposium wordt georganiseerd voor braille-lezers (van alle leeftijden) uit Vlaanderen en Nederland. Dagpresentator Geertje de Ceuleneer zal de bijeenkomst in goede banen leiden.

 

Zowel professionals als ervaringsdeskundigen leveren een bijdrage aan het symposium. Diverse aspecten van braille en van het belang van braille lezen komen aan de orde. Onder meer worden de eerste voorstellen voor de standaardisatie van het 8-punts braille gepresenteerd, het zogenaamde digitale braille en er is een debat met verschillende generaties braillelezers over de mogelijkheden van digitaal braille en de keuze om ook braille op papier te blijven lezen.

 

Voor wie?

Het braillesymposium is dus voor zowel professionals als ervaringsdeskundige braillelezers en vindt plaats in het Chassé Theater in Breda. Het adres van het Chassétheater is: Claudius Prinsenlaan 8. Het Chassé Theater is goed te bereiken van het station Breda, ongeveer 10 minuten lopen. Ook stoppen verschillende bussen tegenover het Theater. Halte Vlaszak. Het is vanaf nu mogelijk om u aan te melden. Er is plaats voor maximaal 200 personen en er wordt gestreefd naar een goede balans in de vertegenwoordiging van ervaringsdeskundigen en professionals.

 

Afwisselend programma

Het belooft een boeiende dag te worden. Het programma begint om 10.45 uur en duurt tot 16.00 uur  Het programma bevat drie sessies, die allen in de plenaire zaal worden gehouden.

Om11.00 uur start Sessie 1 waarin informatie wordt gedeeld: “Wat je moet weten over de standaardisatie van het 8-punts braille”

Rond 12.00 uur start Sessie 2 en biedt inspiratie: “Braille door de generaties heen”.

Tussen 13.00 en 14.30 is er een lunch en gelegenheid om het brailleplein (informatiemarkt) te bezoeken waar een aantal bedrijven, organisaties en initiatieven op het gebied van braille zich presenteren.

Om 14.30 uur start Sessie 3 en daarin is ruimte voor debat “Hoe verdedigen we het recht op braille”.

Rond 15.30 uur is de afronding, wordt de dag samengevat en conclusies getrokken, waarna er nog tijd is om in een informele setting na te praten onder het genot van een drankje en een hapje.

 

Aanmelden

Het symposium is gratis toegankelijk voor braillelezers en professionals in de braillewereld. U kunt zich vanaf nu aanmelden bij Vereniging Onbeperkt Lezen die verantwoordelijk is voor de praktische organisatie.

U kunt zich aanmelden per e-mail: info@onbeperktlezen.nl of telefonisch: 070 26 29 29 4.