Gemeente Den Haag ontvangt de braillepluim 2023 voor Braille op de Pier

Den Haag, 4 januari 2023 – Vandaag, op Wereldbrailledag, maakt Vereniging Onbeperkt Lezen bekend dat de braillepluim 2023 wordt uitgereikt aan Gemeente Den Haag voor het initiatief Braille op de Pier.

Toelichting

Op de Scheveningse Pier zijn afgelopen zomer elf gedichten in braille onthuld. De gedichten beschrijven het uitzicht voor blinden en slechtzienden en zijn aangebracht op een speciale reling. De elf gedichten werden gekozen uit 60 inzendingen. De jury, onder leiding van cabaretier Vincent Bijlo, beoordeelde de ingezonden teksten vooral op het zo beeldend en creatief mogelijk beschrijven van het uitzicht. Door het scannen van speciale QR-codes zijn de teksten ook te beluisteren. Het is een initiatief van de gemeente Den Haag om de stad voor iedereen mooi en beeldend te maken.

Motivatie om de braillepluim toe te kennen

Met Braille op de Pier neemt de Gemeente Den Haag haar verantwoordelijkheid om de culturele beleving en informatieverstrekking voor iedereen toegankelijk te maken. Het gaat hier bovendien om een bewuste keuze van de gemeente Den Haag om braille toe te passen. Dit is niet alleen van betekenis voor de blinde pierbezoeker, maar draagt er ook aan bij dat voor andere bezoekers zichtbaar wordt dat het brailleschrift nog springlevend en onmisbaar is. Vereniging Onbeperkt Lezen vindt daarom dat Gemeente Den Haag de braillepluim verdient.

Reactie van de Gemeente Den Haag

Verantwoordelijk wethouder Anne Mulder over de toekenning: “Wij zijn ontzettend trots en blij dat we deze pluim hebben gekregen. In Den Haag vinden we het belangrijk dat iedereen mee kan doen en zich welkom voelt. Samen met ondernemers, scholen, bewoners en belangenorganisaties probeert de gemeente Den Haag de stad daarom nog beter toegankelijk te maken. De komende tijd blijven we ons hiervoor inzetten met belangrijke initiatieven zoals Braille op de Pier.’’

Over de braillepluim

Met de braillepluim wil Vereniging Onbeperkt Lezen de aandacht vestigen op het belang van het brailleschrift voor mensen met een visuele beperking. De braillepluim wordt jaarlijks toegekend op 4 januari, geboortedatum van de uitvinder Louis Braille en tevens Wereldbrailledag. De toekenning van de braillepluim is een idee van de ledenwerkgroep braille Educatie & Promotie van Vereniging Onbeperkt Lezen. Het schrift dateert al van 1829, maar het belang van braille is anno 2022 onveranderd. Zo zegt een braille lezend lid van de Vereniging Onbeperkt Lezen: “Zonder braille zou ik mij analfabeet voelen.”

Uitreiking

De braillepluim wordt verbeeld in een plaquette. Met de gemeente Den Haag zal een geschikt tijdstip worden gezocht om deze te overhandigen aan de verantwoordelijke bestuurder.