Op donderdag 2 februari overhandigden leden van de werkgroep Braille Promotie en Educatie een plaquette met daarop de Braillepluim 2023 aan wethouder Anne Mulder van de Gemeente Den Haag. Zij ontvingen de braillepluim 2023 voor het initiatief "Braille op de Pier". 

Braille op de Pier van Scheveningen

Op de Scheveningse Pier zijn afgelopen zomer elf gedichten in braille onthuld. De gedichten beschrijven het uitzicht voor blinden en slechtzienden en zijn aangebracht op een speciale reling. De elf gedichten werden gekozen uit 60 inzendingen. De jury, onder leiding van cabaretier Vincent Bijlo, beoordeelde de ingezonden teksten vooral op het zo beeldend en creatief mogelijk beschrijven van het uitzicht. Door het scannen van speciale QR-codes zijn de teksten ook te beluisteren. Het is een initiatief van de gemeente Den Haag om de stad voor iedereen mooi en beeldend te maken.

Motivatie om de braillepluim toe te kennen

Met Braille op de Pier neemt de Gemeente Den Haag haar verantwoordelijkheid om de culturele beleving en informatieverstrekking voor iedereen toegankelijk te maken. Het gaat hier bovendien om een bewuste keuze van de gemeente Den Haag om braille toe te passen. Dit is niet alleen van betekenis voor de blinde pierbezoeker, maar draagt er ook aan bij dat voor andere bezoekers zichtbaar wordt dat het brailleschrift nog springlevend en onmisbaar is. Vereniging Onbeperkt Lezen vindt daarom dat Gemeente Den Haag de braillepluim verdient.