Blinde en slechtziende jongeren lezen digitaal en doen oproep op social media om tips en tricks te delen

Blinde en slechtziende jongeren lezen voornamelijk digitaal. Zowel voor studie als voor vrije tijd. Digitaal is snel, makkelijk en van deze tijd: “Digitaal lezen vind ik het handigst. Dat scheelt meezeulen van papieren boeken”. Deze groep is opgegroeid met internet en computers. Voor hen is digitaal lezen vanzelfsprekend. Hun leespatroon verschilt niet van hun goedziende leeftijdsgenoten. Ze lezen veelal onderweg. Op hun mobiel, tablet of laptop. Ze scannen het nieuws, sociale media en artikelen. Luisteren podcasts, luisterboeken en kijken Netflix met audiodescriptie.

Steeds meer toegankelijk
Voor hen zijn de digitale mogelijkheden eindeloos zijn omdat er voor hen steeds meer toegankelijk is. In korte filmpjes, speciaal gemaakt voor jongeren die actief zijn op social media, laten zij zien aan de buitenwereld wat lezen hen betekent. Daarnaast worden jongeren opgeroepen zich te melden als zij goede ideeën hebben om tips en trics te verzamelen die het lezen nog toegankelijker maken.

Goede initiatieven mogelijk maken
De Vereniging wil jongeren met goede initiatieven op het gebied van onbeperkt lezen graag financieel ondersteunen. Een eerdere oproep om voor deze groep een nieuw platform te ontwikkelen heeft (nog) geen gehoor gevonden, maar misschien brengen deze video’s iets in beweging. Zie meer video's op ons You Tube kanaal Onbeperktlezen.