Deze website maakt gebruik van cookies voor statistiek-doeleinden. Gaat u hiermee akkoord? Meer informatie Ja Nee

Bij Vereniging Onbeperkt Lezen zijn ook leden aangesloten met afasie. Zij pleitten voor een collectie van "boeken waarbij een cd met gesproken tekst"  op een plek is te verkrijgen. In samenwerking met o.a. Bibliotheekservice Passend Lezen en Dedicon is nu een project gestart van speciale afasie-collectie in de bibliotheek van Hoofddorp. Binnenkort start en tweede project in de bibliotheek van 's-Hertogenbosch.

Combi-boeken voor mensen met afasie

De collectie ‘Afasie en Lezen‘ bestaat uit 35 boeken. Aan de binnenkant van het boek zit de gesprokenversie op Daisy-cd (Dat is een cd met extra afspeelmogelijkheden). We noemen dit een combi-boek. U vindt deze combi-boeken vooralsnog alleen bij de Bibliotheek van Hoofddorp en binnenkort (naar verwachting in het najaar van 2017) dus ook in  ‘s-Hertogenbosch. De combi-boeken uit de collectie ‘Afasie en Lezen’ zijn te herkennen aan het logo ‘Afasievriendelijk’.

De collectie is ingedeeld in 3 niveau‘s:

  1. Platen- of fotoboeken waarbij de illustraties het verhaal vertellen. Het lezen en luisteren van de tekst licht de afbeeldingen toe.
  2. Boeken speciaal voor volwassenen met leesproblemen.Dit zijn veelal dunne boeken, in een duidelijke druk, soms met illustraties. De zinnen zijn kort en de verhaalstructuur is eenvoudig.
  3. Boeken met korte verhalen, gedichten en niet te lange, helder geschreven romans. De inhoud en de structuur van de tekst sluiten aan bij het niveau van taalvaardigheid en het geheugen van de lezer.

Het project is gefinancierd door Vereniging Onbeperkt Lezen. Het is bedoeling dat er meer bibliotheken in Nederland volgen en deze speciale combiboeken in hun uitleen gaan opnemen. Voor meer informatie over het project kunt u contact opnemen via info@onbeperktlezen

Lees meer over Afasie en Lezen