Deze website maakt gebruik van cookies voor statistiek-doeleinden. Gaat u hiermee akkoord? Meer informatie Ja Nee

Afasie en lezen

Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is elke afwijking of beschadiging van de hersenen die na de geboorte is ontstaan. Jaarlijks worden ongeveer 130.000 Nederlanders getroffen door hersenletsel. Mensen die als gevolg van hersenletsel moeite hebben met lezen, ervaren drempels om het lezen weer te gaan oppakken. Het blijkt dat veel mensen baat hebben om bij het lezen van het gedrukte boek tegelijkertijd de gesproken tekst te beluisteren. Vanuit de achterban van Vereniging Onbeperkt Lezen is het geluid opgevangen dat er behoefte is aan een speciaal, actueel aanbod van aangepaste leesmaterialen voor mensen met  afasie. En liefst de combinatie van een boek, met makkelijke tekst en een cd met de gesproken tekst erbij. De wens is, om dit combinatie-lezen aan te bieden op één plek.

Vereniging Onbeperkt Lezen heeft samen met medewerkers van de Stichting Dedicon, Bibliotheekservice Passend Lezen en ProBiblio de handen ineen geslagen en zich sterk gemaakt voor een speciale boekcollectie voor mensen met afasie.  Op 26 januari was de presentatie ervan in aanwezigheid van zo’n 20-tal ervaringsdeskundigen en professionals op het gebied van hersenletsel en afasie. Tijdens deze bijeenkomst gaf Wieke van Dun een  presentatie naar aanleiding van het boekje dat ze samen met haar zoontje Jasper heeft geschreven "Onze papa kreeg een ongeluk in zijn hoofd". De collectie heeft voor de periode van een jaar een plek gekregen in het Taalhuis Haarlemmermeer in de Bibliotheek Hoofddorp-Centrale. Deze makkelijk te lezen boeken, beschikbaar op 3 leesniveaus, inclusief een cd-rom met gesproken tekst, zijn te leen voor mensen met afasie.

Dit project is financieel mogelijk gemaakt door een bijdrage van diverse fondsen, waaronder het Revalidatiefonds. Het gaat om een pilot die heel het jaar 2017 voortduurt. Als de collectie voorziet in een behoefte, dan is het de bedoeling dat deze in de toekomst in meer bibliotheken beschikbaar komt. Voor meer informatie over deze speciale collectie en de uitleen ervan kunt u contact opnemen met ons verenigingsbureau. 

Toelichting:

Met dit project willen wij er voor zorgen dat er een (kleine) nieuwe collectie "makkelijk lezen boeken" ingesproken op cd komt die goed te hanteren is door mensen met afasie en die gemakkelijk zijn te beluisteren in combinatie met het zwartdrukboek. De cd's moeten ook afzonderlijk geleend kunnen worden via Passend Lezen. Voor het lenen van gesproken boeken kunnen mensen met afasie een lidmaatschap aangaan bij Bibliotheekservice Passend Lezen . De gesproken boeken worden op een cd toeegstuurd maar kunnen ook worden gestreamd. 

Speciale Afasie-collectie op initatief van een verenigingslid

Mevrouw Irene Braam, lid van Vereniging Onbeperkt Lezen: "Op de jaarvergadering van de vereniging heb ik gevraagd of zij er niet voor kunnen zorgen dat er een nieuwe collectie afasie-boeken komt. Het is voor mij een heel gedoe om naar de bibliotheek te gaan, een geschikt boek te vinden en dan thuisgekomen achter de computer moet om de cd met gesproken tekst aan te vragen bij Bibliotheekservice Passend Lezen. Ik  moet dan wachten tot de cd per post wordt opgestuurd. Maar tot mijn teleurstelling, loopt de tekst niet altijd gelijk aan de tekst van het gedrukte boek. De inhoud is dan lastig te volgen voor mij."