Alle kinderen moeten kunnen lezen


Alle kinderen moeten kunnen lezen

Ruim 2000 kinderen in Nederland zijn blind of zeer slechtziend. 80% van deze kinderen gaat naar een reguliere school, de andere 20% gaat naar het speciaal onderwijs voor kinderen met een visuele beperking. Als Vereniging vinden wij dat ├ílle kinderen in Nederland gestimuleerd en ondersteund moeten worden om leuke boeken te vinden en deze te kunnen kopen of lenen om zo steeds meer leesplezier te ontwikkelen. 

Voor elk kind een passende leesvorm

De Vereniging ziet voor zichzelf een taak om te verwijzen en te bemiddelen en wil kinderen met een visuele beperking persoonlijk ondersteunen in hun zoektocht naar boektitels in passende leesvormen, zoals.

 - grote letters
- gesproken tekst (Daisy-boeken of streaming)
- braille
- e-boeken
- voelboeken met herkenbare tastbare plaatjes

In 2023 stimuleren wij het lezen en het leesplezier op diverse manieren

  • Het financieel ondersteunen van de omzetting en distributie van de reguliere kinderboekenweekkrant in braille en in grote letters
  • De bekostiging van een bezoeken van kinderboekenschrijvers in de klas
  • Het bekostigen van online webinars voor resp. ouders en leerkrachten, Beide webinars zijn bedoeld om te informeren en vooral te inspireren op het gebied van leesbevordering voor slechtziende kinderen in de basisschoolleeftijd.

Naast deze activiteiten organiseren wij in april 2023 een Waanzinnig Leesfeest waarvoor alle kinderen met een visuele beperking, hun broertjes, zusjes en ouders zijn uitgenodigd.

Gratis jeugdlidmaatschap bij de Vereniging

Jeugd t/m 18 jaar met een leesbeperking kan gratis lid worden. Bij de Vereniging kunnen de kinderen (en hun ouders)  terecht voor informatie en advies en kunnen hun persoonlijke boekenwensen worden ingediend.  Meld je bij ons aan en geef je leeswens aan ons door: Aanmelden.

Kijk en luister wat blinde en slechtziende kinderen zelf (of hun ouders) vertellen over het belang van lezen in hun leven:


Bobby Frederiks 16 jaar en slechtziend

Hoi, ik ben Bobby Frederiks, 16 jaar en slechtziend. Ik hou een dagboek bij over alles wat ik beleef. Wil je meelezen in mijn dagboek? Dat kan hier.  Wil je liever luisteren naar mijn verhaal? Dat kan hier