Hoe en waar leen je brailleboeken voor de jeugd?

Voor het lenen van braille (jeugd)boeken kun je terecht bij Bibliotheekservice Passend Lezen. Zij hebben een speciale site voor de Jeugdcollectie Superboek. Hier kun je online brailleboeken bestellen en vind je boeken in braille (en vereenvoudigd braille) die geschikt zijn voor de verschillende leesniveaus.

Prentenboeken met tactiele plaatjes

Vereniging Onbeperkt lezen heeft er voor gezorgd dat er nu ook een uitleencollectie prentenboeken met voelbare plaatjes is voor de allerkleinsten. Deze zijn te vinden op de website Voeljeboekje. Deze prentenboeken zijn bedoeld om uit voor te lezen en samen met je kind te beleven. De plaatjes zijn tactiel gemaakt met verschillende stoffen en materialen. Het aanvragen van deze tastbare prentenboeken kan na registratie op Voeljeboekje. 

Braille stickers bestellen

Brailleboeken voor de beginnende lezertjes: Voeljeleesboek

Prentenboeken met voelbare plaatjes en eerste braillewoordjes zijn ontwikkeld door de leerkrachten van de vIsioschool in Rotterdam. Deze serie bestaat uit een 6-tal titels en is bedoeld voor jonge braillelezers met een ontwikkelingsleeftijd van 5 – 8 jaar. De bedoeling van deze boekjes is jonge kinderen kennis te laten maken met de eerste brailleletters en korte zinnetjes, zodat zij ontdekken dat braille lezen leuk is en helemaal niet zo moeilijk. De boekjes zijn ook samen-lees-boekjes en geschikt voor twee leesniveaus. Bij elk boek zit een los 3D voorwerp van het hoofdonderwerp van het boekje. Ook bevat elk boek een foldertje met (voor)leestips voor ouders. Deze tips zijn specifiek toegeschreven naar de inhoud van het verhaal.De boekjes zijn te leen via Voeljeboekje.nl 

Eerste leesboekjes in braille

Voor de beginnende braillelezertjes zijn er braille A boekjes, verdeeld naar de leesniveaus AVI Start S (onder de gemiddelde technische leesvaardigheid), M3 (rond de gemiddelde technische leesvaardigheid, medio groep 3), E3 (Eerste leesboekjes rond het gemiddelde technische leesvaardigheid, eind groep 3),  en M4 en E4 (medio groep 4 en eind groep 4). Deze brailleboeken hebben een dubbele regelafstand en zijn enkelzijdig bedrukt. Deze banden worden ingeringd zodat de bladzijden gemakkelijk zijn om te slaan.Alle leestekens (inclusief hoofdletterteken!) zijn verwijderd. Overbodige informatie over uitgevers e.d. zijn wegggehaald. Voor het zoeken van deze eenvoudige, eerste brailleboeken op de site van Superboek moeten de volgende stappen worden gezet:

Ga naar www.superboek.nl , vervolgens kies je bij Leesvorm in de hoofdbalk voor braillelezen, op de site die zich dan opent scroll je naar beneden naar het item Braille-A boeken, als je dan op de rode knop Zoek klikt krijg je de hele collectie in beeld en kun je desgewenst filteren via de filters in de linkerkolom. Kom je hier niet uit? Dan kun je bellen met Bibliotheekservice Passend Lezen op 070-3381 500 en vragen of een medewerker je helpt bij de aanvraag.

Prentenboeken met voelbare plaatjes kopen

Lemniscaat gaf de volgende titels uit met gedrukte tekst en tekst in braille en met voelbare plaatjes: Rupsjenooitgenoeg  isbn 9789056378073, Ik voel een voet isbn 9789047701187, Daar buiten loopt een schaap 9789047704867, Feestmaal voor de koning 9789047704645.

PrentenboekenPlus heeft voelbare prentenboeken ontwikkeld. Het gaat om bestaande, populaire prentenboeken die helemaal opnieuw worden gemaakt, met tekeningen in reliëf en het verhaal in braille en grootletterdruk. De boeken worden gemaakt van duurzame materialen. Bij elk prentenboek zit een leeswijzer met informatie en instructies voor de leerkracht, plus een aantal voorwerpen die de kinderen kunnen voelen.

Daarnaast is uit een ander inititatief een collectie voorleesboeken in braille te koop. Het SamenLeesMomentje bestaat uit een braille leesboek naast een gedrukt leesboek met plaatjes. Dit SamenLeesMomentje is bedoeld voor mensen die samen willen lezen, maar waarvan een van de twee een visuele handicap heeft. Het is belangrijk dat de slechtziende/blinde volwassene of het slechtziende/blinde kind braille kan lezen.