Digitale boeken - e-books

Het traditionele boek wordt steeds meer gecombineerd aangeboden met  'multimediatechnieken', waarvan het e-boek het meest bekend is. Wist u dat er in Nederland tienduizenden mensen zijn met een visuele beperking, dyslexie of een andere leesbeperking voor wie het e-book heel veel mogelijkheden biedt? Letters kunnen worden vergroot (leesbril of loep niet meer nodig), lettertypes kunnen worden aangepast, er kan een voorleesfunctie worden toegevoegd, het boek kan met een brailleleesregel gelezen worden. Er is tot op heden tot ons genoegen wel een speciale Voorziening Aangepast Lezen die grote aantallen boeken geschikt maakt door ze om te zetten in een audio- of brailleboek, maar het overgrote deel van wat er aan boeken en informatie in Nederland wordt aangeboden blijft voor mensen met een leesbeperking onbereikbaar.  Tot nu toe levert alleen Dedicon Educatief op verzoek school- en studieboeken aan als digitaal tekstbestand.

De Vereniging vraagt aandacht voor verbreding van het begrip "boek" en de toegankelijkheid hiervan voor mensen met een leesbeperking. Die toegankelijkheid is er als deze elektronische diensten worden aangeboden in het meest toegankelijke format (dus een e-book niet als PDF, maar wel in ePUB). Zo kan men bij het lezen van digitale boeken op een Ipad standaard de tekst naar eigen behoefte vergroten. Maar hoe en waar vindt deze lezer de geschikte digitale boeken? Het aanbod van bibliotheken is zeer divers en van verschillende kwaliteit en de meeste e-books zijn niet direct elesbaar met een braille-leesregel. De Vereniging hoopt hier de komende jaren een taak te kunnen vervullen en ook mensen met een leesbeperking te kunnen laten genieten van een groot en divers aanbod digitale lectuur.

De Vereniging lobbyt bij de Overheid om een format voor te schrijven, omdat niet alle uitgevers bekend zijn met die standaard óf het economisch niet interessant vinden om rekening te houden met de tienduizenden mensen met een leesbeperking in Nederland. Voor hen bieden digitale ontwikkelingen zoals het e-book nieuwe kansen. En zo krijgen zij ook de kans om een digitaal boek te kunnen kopen. 

Lezen van boeken in Epub formaat op de Ipad

Voor slechtziende jongeren is er speciale lees app om boeken in de gewenste lettergrootte te lezen op de Ipad. Dit door Bartiméus gestarte project en gesubsidieerd door o.a. Fonds XL zal binnen het bereik komen van alle slechtziende leerlingen van Bartimé us en Visio. Lees meer