Heeft uw moeite met het lezen van gedrukte tekst?

Er zijn verschillende hulpmiddelen om met minder moeite en meer plezier toch te lezen.

Het lenen van gesproken boeken

Heeft u een dyslexie-verklaring? Dan kunt u voor het lezen van gesproken boeken terecht bij Bibliotheekservice Passend Lezen die een speciale site heeft waar alle gesproken boeken op staan . Hier kunt u gesproken boeken lenen. Ook kunt u er terecht voor gesproken kranten en tijdschriften.

Er zijn twee manieren om deze boeken te beluisteren:

Met een Daisy-cd: Voor het afspelen van Daisy-cdroms is een Daisy-speler nodig of speciale software voor de pc of de laptop. 
Via de Daisy-app: uitgekozen boeken en tijdschriften lees je met de speciale audiolezen app op een smartphone of via streaming op de computer (hiervoor hoef je geen Daisy-speler aan te schaffen!)

Op deze site vindt u meer informatie over Daisy-spelers.

Het lezen van digitale teksten en e-boeken

Tekst op de computer en e-boeken kunnen ook worden voorgelezen door een computerstem. Sommige tablets hebben een ingebouwde voorleesfunctie, waarvan gebruik kan worden gemaakt.

Als er geen voorleesfunctie voorhanden is, dan is het mogelijk zelf voorleessoftware op uw computer te installeren. Voorbeelden van voorleessoftware zijn ClaroRead, Kurzweil, Sprint Plus, L2S. Voor meer informatie over deze apparatuur kunt u o.a. terecht bij Lexima.