Heeft uw kind dyslexie en moeite met lezen van gedrukte tekst?

Er zijn verschillende hulpmiddelen om met minder moeite en meer plezier toch te lezen.

Het lenen van gesproken boeken

Heeft je kind een dyslexie-verklaring? Dan kun je voor het lezen van gesproken boeken terecht bij Bibiotheekvoorziening Passend Lezen die een speciale site heeft waar alle gesproken jeugdboeken op staan "Superboek". Hier kun je gesproken jeugdboeken lenen. Ook kun je er terecht voor boeken die voor de lijst op school moeten worden gelezen.

Er zijn twee manieren om deze boeken te beluisteren:

  • Met een Daisy-cd: Voor het afspelen van Daisy-cdroms is een Daisy-speler nodig of speciale software voor de pc of de laptop. 
  • Via de Daisy-app: uitgekozen boeken en tijdschriften lees je met de speciale audiolezen app op een smartphone of via streaming op de computer (hiervoor hoef je geen Daisy-speler aan te schaffen!)

Op deze site vindt je meer informatie over Daisy-spelers.

Het lezen van digitale teksten en e-boeken

Tekst op de computer en e-boeken kunnen ook worden voorgelezen door een computerstem. Sommige tablets hebben een ingebouwde voorleesfunctie, waarvan gebruik kan worden gemaakt.

Als er geen voorleesfunctie voorhanden is, dan is mogelijk zelf voorleessoftware op je computer te installeren. Voorbeelden van voorleessoftware zijn ClaroRead, Kurzweil, Sprint Plus, L2S. Voor meer informatie over deze apparatuur kunt u o.a. terecht bij Lexima.

 

Het lezen van gesproken schoolboeken

Voor gesproken schoolboeken kunt u of de school van uw kind terecht bij Dedicon.

Dedicon biedt ook een programma aan die het lezen via de computer of ipad leuker maakt: yoleo. Je kunt hier zelf het lettertype, de grootte en het leestempo bepalen.