Over het brailleschrift


Wat is braille?
Braille is het door Louis Braille bedachte, universele schrijf- en leessysteem dat is gebaseerd op een combinatie van 1 tot 6 reliëfpunten in twee kolommen van drie punten. De punten kunnen precies door het gevoelige gedeelte van de vinger worden aangevoeld.

6punts_s.gif

Kan iedereen, ook mensen op hoge leeftijd, braille leren?
In principe kan iedereen braille leren lezen. Met een braille alfabet kunnen zienden ontdekken welke letter bij welke punt of combinatie van punten. Zo kan braille met de ogen worden ontcijferd. De vraag is of iedereen de braillepunten met de vingers (zonder te kijken) kan herkennen is niet makkelijk te beantwoorden. De gevoeligheid van de vingertoppen is per mens verschillend en kan door oefening worden verbeterd.

Hoe en waar kan men braille leren?

Op de onderwijsinstellingen Visio en Bartimeus wordt braille geleerd aan jonge leerlingen. Volwassenen, die op latere leeftijd blind zijn geworden, kunnen hier ook braille leren, voor meer informatie kan men terecht bij de regionale centra van deze instellingen. Het aanleren van braille hoort bij het revalidatieprogramma. Visio Het Loo Erf te Apeldoorn is het landelijke centrum voor intensieve revalidatie. Bel met uw vragen over braille leren met het cliënt service bureau van Visio tel. 088 - 585 85 85. 

Kan men zelf braille leren?

Uit de praktijk is gebleken dat er mensen zijn die zichzelf braille hebben geleerd. Daarnaast zijn er ervaren braille-lezers die andere visueel gehandicapten braille kunnen leren.

Zijn er methoden om zelf braille te leren?

Bij Visio is een zelfleermethode braille uitgebracht - met financiële steun van Vereniging Onbeperkt Lezen - die daar is aan te vragen. Bent u op zoek naar de zelfleermethode? Neem dan toch contact op met Visio of bel met het Cliëntservicebureau 088 585 85 85. Met deze link kunt u direct naar het bestelformulier van de zelfleermethode braille

Hoe kan men zelf braille leren of oefenen in Nederland?

Bijvoorbeeld met een braille-alfabet met voelbare punten, dit is bij onze Vereniging op te vragen. Mensen met een restvisus kunnen kennis maken met braille via het boek "Op weg naar braille". Het boek bevat behalve uitgebreide informatie over het voelbare puntenschrift ook voorbeelden van tastbaar braille. Het boek kan worden besteld bij de boekhandel isbn 978-90-902842-6-2 of bij bol.com

Makkelijk lezen in braille met dubbele regelafstand

Bij Bibliotheekservice Passend Lezen passendlezen.nl of tel. 070 33 81 500 zijn brailleboeken aan te vragen om te oefenen. Het gaat om zogenaamde “makkelijk lezen boeken”, dit zijn boeken met eenvoudige, niet te lange zinnen. Hier vindt u het overzicht van de Makkelijk Lezen titels in braille.
Voor de beginnende braille lezers kan de printer zo worden ingesteld dat er extra ruimte is tussen de regels en dat de bladzijden enkelvoudig worden afgedrukt. Hierdoor is braille makkelijker voelbaar. Dit zijn Braille A boeken ze bevatten weinig hoofdlettertekens en enkel de punt en komma als leestekens.